Mar 13, 2009

STEP UP PHOTOGRAPHY PRESENTS NIKOLAY IVANOV

Казвам се Николай Иванов, роден съм и живея в София. Работя като пръдакшън мениджър в рекламна агенция, а с фотография се занимавам от 2 години и половина. Все още не съм изградил собствен стил на снимане, но предпочитам да снимам модна и рекламна фотография. Нямам запомнящи се участия или самостоятелни изложби, но имах един кадър в раздел „мода и реклама”, на миналогодишната изложба на фото-форум. Из форумите се подвизавам с псевдонима “Maximus2”...взел съм името от Maximus Decimus Meridius, велик Римски генерал живял 150 години преди Христа. Девиза му е бил "What we do in life echoes in eternity" – Каквото направим в живота, ще отекне във вечноста.


Защо фотография? Как стана ?

Защото ми е интересна!
Както всяко хубаво нещо...стана спонтанно! Като дизайнер в рекламна агенция, често ми се налагаше да немам фотографи, предимно за продуктова фотография.
Един ден реших вместо да наемам фотограф да си снимам нещата сам...голяма грешка! След неколкодневни опити и забавяне на срока към клиента, накрая пак наехме профи. След този случай обаче, си поставих скромната цел да се науча да снимам. Мъки и стотици неуспешни опити (това с опитите продължава и до днес), и никакъв резултат...или поне не желания от мен такъв. След което се стигна до една „случайна” среща с Начо Каменов – Кубето...приятелката ми се снимаше при него. След много бири, куп смешни за него въпроси и интересни дискусии, се зарибих, ама яко се зарибих. После почнах да му досаждам ежедневно, а накрая изкарах и един бърз курс по фотогрфия при вездесъщия. Този човек е способен да обеди и най-големия некадърник, че е гениален фотограф...аз съм примера за това! Хахахахаха! Ами, е така стана!

Какво трябва да знаем когато снимаме фешън?

Ммм, е тук май е момента да кажа, че аз не съм професионалист в тази област и не мога да дам съвсем компетентен отговор на този въпрос, но имам някакви наблюдения. Едно от важните неща според мен е, че модната фотография сама по себе си е комерсиална фотография и като така трябва да представя продукт, стил или някаква тенденция. Т.е. в нея трябва да има граници на Арт-а. Накратко, можеш много да импровизираш, но продукта трябва да е подчертан, а не да караш потребителя да се вглежда много, за да го намери в изображението.


Разкажи ни за тръпката.

Аз съм много емоционален елемент, особенно в работата. Казано на жаргон, не мо’ем без тръпка. В началото всичко беше тръпката и яка емоцията, при всеки добър резултат от снимките, но ако си решил да се развиваш сериозно в тази област трбва да ограничиш емоцията. Много често в еуфория от даден елемент в кадъра, които се е получил добре, пропускаш много други вашни неща, които после виждаш и разбираш, че не си постигнал нужния краен резултат.
Иначе моята тръпка във фотограията е да снимам сесии с хора, които никога не са се снимали. Тръпката която ми дава изражението на човека, когато види крайния резултата...особен ако кадъра е ефектен.


Какви са любимите ти места за снимане ?

Предпочитани жанрове са модна и рекламна фотография. Любимите ми места за снимки са или много стари интериори или много модерни такива.


Имаш ли участия проекти, изложби?

Имам участие само в годишната изложба на Фото-Форум в категория „Мода и Реклама”.


Опиши се в личен план. Опиши се в професионален план.

В личен план нищо интересно, което да се описва. Падам си малко кулинар, много обичам да готвя.
В професионален план...обичам средата, в която работя. Кефя се на това, че работата ми дава възможност да създавам.


На принципа на асоциацията:

Модел- Елена Гаврилова
Провал-сесия за една стихосбирка
Газ- БулгарГаз
Форум-Фото Форум
Море-Синеморец...еххх!
Студ-Сливен
Сайт-моя сайт
Списание-Сайн Кафе
София-Катун
България-Ел Дорадо


Най-важното за теб?

Семейството


Мечта?Бъдещи планове?

Да снимам календар на Лаваца


Със или без фотошоп?

И със и без! Ако крайния продукт е рекламна визия с много ефекти, определено трябва фотошоп. Ако снимките са стриит, документална фотография или драматичен портрет, твърдо против. Аз лично обичам по естествените неща.


От какво черпиш вдъхновение.?

От много неща, понякога и от най-малкия детайл.

Любими автори?

Ървин Олаф
Еугенио Рекуиенко

С какво се занимаваш в момента?

Работя предимно и подготвям една сесия, която съм замислил отдавна, но чак сега намерих спонсор.

Разкажи ни някоя случка?

Всеки път има някакви случки, когато снимам.
Скоро трябваше да правя корпоративни снимки на персонала на немска компания в Българя. Трябваше да се снима на място в офиса на фирмата. Изсипах се на мястото с един бус техника с идеята да имам всичко нужно под ръка. Хората явно са очаквали да дойде фотограф с малка чантичка, да извади от нея едно апаратче и да ги наснима на стената в офиса, но реалноста беше друг. В момента в които започнах да редя осветление се осети едно притеснение, шушукане...три от девойкуте изчезнаха. В последствие разбрах, че са се отказали да ги снимат. Дойде един от управителите, които говореше Български колкото да ме упъти къде е тоалетната в случай, че не мога да я намеря сам. След около 5 мин. жестикулации видя, че така няма да се получи и извика една девойка, която помогна в комуникацията. Както и да е...разбрахме се. Почнахме да снимаме и всичко си тръгна нормално...докато не се появи г-н Шматке. При запознанстовото ни едвам се удържах да не се засмея, когато чух фамилията, а и не само. Човека беше адски шеговита натура, а и някои любезен сънародник му бе обяснил какво е „шматка” на български, което тои не пропусна да сподели. Рядко срещано явление е немец с такова чувство за хумор и самоирония, а има и ужасно заразителен смях. След като застана на мястото, където му бях казал, че ще го снимам каза...”Моля само снима от ляво, шото мое дясно не добро профил за снимки!” Шаш!...снимал съм не малко модели, но никоя от тях не ми е казвала кои профил и е правилния, а човека си го знаеше. Тук имаше леко първоначално стаписване, след което още 5 мин. смях. В крайна сметка снимките станаха въпреки, че точно този тип снимки не са ми от най-любимите.

www.nikolayivanov.com
www.photo-forum.net
www.topmodel.bg

W Korea March 2009 Cover + Editorial - Agyness Deyn, ph: David Byun





W Magazine korea Cover & Editorial
Model: Agyness Deyn
Photographer: David Byun
Stylist: Yahaira Familia
Makeup: Yasuo
Hair: John Ruidant

and more....





Source: Women Management Blog

Numero Tokyo


Numero Tokyo

Carnival Queen